There was an error in this gadget

Saturday, March 26, 2011

kenangan pertama

salam/hai..
da lme rse xupdate blog nie..
mggu nie ak bz ckt coz ad posting/prtktikal kat Hospital King Queen Bainun kat ipoh.. huhu pes time ak g ipoh kome tau... <-- sian teman kn?? huhu disebabkan au kat negeri perak ak nk tuka mode entry kali nie kepada bahasa perok.. eve nak xla pndai sgt nk cakap perak ak nk gak tuka mode perak.. hentam saja lah labu.. huhu

kome msti ingat pengalaman pertama kome lau wat pape... cntoh nyer pes time masuk tadika ker( ade ker org masuk tadika kali kedua??), jatuh beskal ker, makan tempoyak ker.. huhu kate org pengalaman pertame 2 ler yang paling ssh nk lupe.. ak rase yang nie mmg ak xkn luper...

nie bkn la pengalaman pertame ak keje.. tp nie la pengalaman pertame ak posting yang directly involve  pe yang ak blaja selame due tahun nie,, adess.. mau xgabra.. cam2 expectation kitorg kat terapist kat spital ipoh nu.. punyer la gelabah habis sumer buku orthopedik kami bukok sebab tkut kene soal dek therapist 2.. huhu

pes day pepagi bute ak da bgn nk siap.. kol 5 ak da bgn kome tau.. huhuu mau xnaye.. msuk department tgk muke terapist cam grg n tegas gile jer,, maut la kami cam nie.. skali dah kenal xde la grg mane pn.. ad 2 yang siap bg ak idea nk wat kes study lg.. nmpak sgt la mke ak nie mke kesian bebenor.. huhuu igt kn hari pertama just wat orentasi jabatan jer.. skali kne bwk g round ward da.. mau nyer ak xt'kezut beruk cipanzi.. msuk2 ward jer da nmpak mker doctor2 nga round ward ngan suare dak kecik jerit2 sakit kne dressing.. adess.. kecut perut teman nie haaa..  sabo jer la... 2 xmsuk lg patient post operation yang t'lntar atas katil jer... kdang rase cam nk nanges jer tgk patient2 nie.. tp kne kuatkn hati n ikhlas kn diri untuk bntu deme.. aisyah bulih!!! chayok2!!

second day n strusnyer da ok ckt, tp kami blaja byk sgt bnde yang teman xkn jmpe dlm blk lecture.. kat cnie la kami tgk ngan mate kepale sndiri keloid(parut luke yang timbul) dari skecik2 jari smapi sebesar2 stu bdn... huuu ngeri xngeri telan jer la... ad yang timbul cam kumbang tanduk xkire lg.. huhuu

lau korg ad parut2 luke y degil ssh nk hilang 2 nie ad ckt petue utk kotg..

  1. jgn sesekali garu cause blh sbb kn bacterial infection
  2. urut dengan baby oil supaya jadi lmbut and xnaik sgt.
  3. and at last refer la ker occupational therapy <-- promote occupational therpay jap.. huhu
byk lg yang ak nk citer tp kes study ak nie da panggil2 suh siapkn lak... pengalaman kali nie mmg byk bkak mnda ak.. camne nk treat patient dalam dunie sbenar, ckt pn xcam yang ak sangke sblum nie.. Alhamdulillah sgt sbb dapat peluang camnie.. huhuu 

skarang nie still ad baki 4 hari lg utk ak kutip sebayak mungkin pengalaman and knowledge dari therapist kat sane.. hopefully ak berjaye present case study ngan cemerlang nt.. doakn teman yer kome..  k la.. nt senag2 ak tulis lg.. 

chiow and assalam..

Thursday, March 10, 2011

Astaghfirullahalazim~

Assalamualaikum...
ak rase cam nk maki hamun org n kua kn segale words yang ak xpena sebut...
^&)&$)*%$)^*$)@#&@^)&^)#*$)*^#$%$*^#%)$*^%$#^*$%)#^....
haaaaa... hambek ko... geram ak... ade ker patut hina Nabi Kite (Nabi Muhammad s.a.w).. eheh sejak bile ak jdi kaki mencarut nie... huhuh... Astaghfirullahalazim.tp kn mmg xpatut dy hina Nabi Muhammad tau...Nabi yang Allah bg Mandat besar serta mukjizat agung yang manusia laen xkn dpt....Nabi yang ak snjung n rindu selalu....Ya ALLAH lindungi lah kami para hambaMU dari perkara2 seperti ini...Ampun kan dosa kami n bimbinglah kami kejalan yang benar... Amin...

nak tau nape ak bengang sgt??? td ak bukak la fb ak... then ak nmpak ad satu link dari Mr T(encik afiq) pasal hina agame n Nabi kite.. ak pn bkak la link 2.. skali berderau darah ak bace blog hamba Allah Yang mulia  dy pn nga hangin satu badan ngan mamat ^%*&^%%  yang dok hina nabi kita nie... kat page dy nie mmg btul2 mghina agama kita.. ltak name nabi Muhammad as profile name la... ak mmg xblh nk bace habis coz mate da start berair xthn ngan ayt kuang ajar dyorg nie.... korg tgk sndiri nie...


mmg biadap thp jaki jipang btul... haish... mmg pd yang lain sila la nk copy pe2 yang ptt untuk peringatan yg lain... org yang hina Agame Islam nie t'lalu besar dosanye, pasti akn dpt blsn yang setimpal.. ak rse mmt malaun nie dpt la blsn cash xlame ag... haish... geram bebenor ak la... 

emm.. semoga Allah bg hidayah pd mereka yang buta hati nie... maken hari maken ak tkut lak,, tnde2 kiamat maken byk n jelas sgt... pe la nk jd kn...  T~T
k la da puas melepas geram... ak nk smbg wat keje lain... daaa~


Monday, March 7, 2011

somebody help me!!!!

assalamulaikum,,, xjawab dose...
jawab dapat pahale... ^___________^

pernah x korang rase cam dunie keliling korang nie berpaling tadah dari korang???
member sume cam nak lari bile korang datang,,,
semua keje yang korang wat xmenjadi,,,
rase diri korang useless, hopeless, n segale jnis less2 lg...
life rase cam xde makne..
cam xde orang nk lyn korg....

ntah nape 2 la yang ak rase lately nie...
kadang 2 rase berdose cause salu pk bukan pasal orang sekeliling ak...
hmmm. xtau la nape..
tp perasaan nie ssh sgt nak buang...
bile kat tengah2 orang ramai ak rase cam lost..
xtau nak juin orng sembang camne..
kdg lau ak juin orang sembang ak rse cam slh timing or salah tmpat jer pe yang ak ckp 2...

YA ALLAH... teruk nyer ak rse...
lau zaman skolah dulu member2 ak salu jer tegor silap ak...
tp skarang ak rase ak semakin haus bnde 2...
ak xksh lau nk tego,, ak akn try pk lau bnde 2 mmg slh ak...
ak xjnji,, tp ak akn try berubah untuk kebaikan bersama...
sorry to anyone yang terasa...
ak xt'pk nk slhkn sape2...

so here,, to anyone yang rase kamu teman yang blh saya gntung hope...
silalah tegur silap n slh sy...
jgn kamu tegur dengan muka yang kelat dan sndiran yang xak mengerti...
ak mungkin t'salah tafsir n jd lebih teruk...
life is short, lets make it meaningful together... ^___________^
mungkin ak xseceria yang lain, mungkin ak xsepandai yang lain..
tp ak juga manusia biase,,
xkn pernah biasa hidup tanpa seorang TEMAN...
bimbing lah daku menuju jlnnya....
semoga ALLAH memberkati persahabatan yang pernah ak jalinkan denganmu TEMAN...
terima kasih atas segala nya....

p/s: ops~ sorie la beb ak agak jiwang ckt lately nie...
huhuu

Thursday, March 3, 2011

OKU pun Manusia jugak

ELLOP~ 
pagi2 nie hati den panas lak bile bace pasal entry sorang mamat sengal, pengor, jebeng++.. 
haaa,, kn dah kluar bahase jawe ak.. 
ade ker patot die HINA OKU...
lau ikut kan hati aku nk bakor jer mamat nie..
kite bakor je.. kite bakor!!! huhu
ak tau la dy bengang dengan sorang dak OKU nie,, 
tp xperlu la smpai ko nk libatkan semua OKU kat dlm dunie nie yang xpena wat pape kat ko...
adesss~
OKU pn ad hak hidup atas dunie nie... dyorg xmntak pn nk jadi cam 2..
lau ad pn maybe mat2 rempit yang saje carik pasal..
2 pun da insaf bile da ilang kaki or tangan... 
mereka pn ad hak nk wat ape yang kite wat...
jgnlah pandenga hanyer pada kelemahan mereka...
mereka pn ad kelebihan tau...
example terdekat: orang bute blh bace braille, kanak2 autism puner IQ blh menjangkau lbih dari orang dewasa normal... 
lau ak bg kertas ad tulisan braille kat mamat yang kutuk OKU 2 blm tntu dy blh bace... 
silap2 die yang bute cause nanges xhenti2 baru sedor diri 2 lemah n hine... adesss~

tgk2... cian kat mereka kn???

kite nie bukan always kat atas jer... 
korang mesti pernah dengar peribahasa DUNIE IBARAT RODA...
kita xblh nak bongkak dengan ape yang kite ade... 
kite sndiri xtau pe yang akan jdi pd diri sndiri nanti kn...
so, pade yang dah wat naye or benci kat OKU tu, tolong2 lah berubah... 
xperlu snjung n tunjuk mke simpati melampau korang lau nmpak MEREKA..
just hulur bantuan bile perlu jer.... 
Dapat PAHALE bai... 
so ingat2 lah slau yep.. 
chiow~

nota kaki: peringatan gak untuk diri sndiri... hukhuk
There was an error in this gadget