There was an error in this gadget

Friday, August 5, 2011

kucing caesarean????


Assalamualaikum.. hah? tu nape xjawab?? huhu

Ellop...
sekarang nie ak nga wat part time dekat klinik haiwan yang tempat akak aku kerja.. 
macam2 lah jgak pengalaman pertama yang aku dapat kat cnie.. bende2 yang xpernah terfikir aku akan nampak pun ade.. antaranyer doctor wat CPR(cardipulmonary resuscitation), bagi makan ubat kat kure2, hamster branak(hamster nie aku nyer tp letak kat klinik 2.. hehe) n one of the pelikest thing ialah tengok kucing caesarean.. pada sesetengah orang mungkin bende nie xpelik, tp pada aku mmg la tersangat pelik.. 
maybe xdapat aku lupakan untuk beberape bulan or paling lame setahun kot.. huhu

so alkisah, pada hari kejadian seorang customer telah membawa seekor kucing yang terlampaulah gemuk n nampak agak2 obes.. 
tuan empunya kucing 2 bagi tau pada doctor veterinar@ akak aku yang kucing nie dah overdue@xbranak2 lagi even da cukup bulan...
setelah dapat semua penjelasan dari akak aku dan sorang lagi doctor, uncle customer 2 pun bersetuju untuk menyerahkan kucing die untuk dibedah.. ala2 standard procedure kat spital manusia gak la....
petang 2 pada pukul 4 petang para doctor pun memulakan sesi membelah perut kucing dengan tanpa belas kasihan.. huhu tak3,, dengan rasa penyayang la kot...^_^


aku n kucing yang xder prasaan... 

beberapa jam kemudian <-- xde la sampai sejam pn.. huhu 
seekor demi seekor cucu uncle customer telah dikeluarkan dengan jayanya.. tp anak kucing nie semua da hampir lemas dalam perut mak die.. so bermula lah sesi  CPR dan menghayun anak kucing untuk keluarkan mucus yang ade dlm paru2 mereka...actually xde la hayun pun tp aku xtau nak bahasakan action hayun kucing 2 camne.. wawawa~ mule2 agak lemah gak la,, but after dah boleh bernafas sendiri mereka nie diletakkan atas belon air panas yang dialas dengan towel untuk stabilkan suhu mereka.. 

disebabkan takut mak mereka nie xkenal anak2 die,, so kami pun call uncle customer untuk ambil dan jage mereka nie... uncle customer datang dengan hati happy n muke yang berseri2 bile dapat tahu die dapat 6 ekor cucu.. die pn bawak balik cucu2 n mereka diberi susu oleh ibu kucing lain... days after that, uncle call n bagi tau yang cucu2 die semuanya sihat.. huhu Alhamdulillah~

baby2 kucing@mereka yang baru lahir...

cuter nyer~

hmmm.. selama nie aku xrase pun nyawa selain manusia camtu berharga.. but after kerja kat klinik haiwan nie aku mula hargai nyawa2 makhluk Allah yang lain.. apetah lagi tengok kucing2 and anjing2 yang cute 2.. sekarang baru aku faham perasaan sesetengah orang yang sampai menangis sebab tengok kucing kena dera.. hopefully manusia lain pun akan belajar untuk sayang haiwan cam mane doctor2 veterinar nie sayang mereka...peace~

nota kaki: jangan sesekali menyakiti haiwan especially kucing, kerana mereka nie sentiase berzikir dan mendoakan kiter... =)


Monday, July 25, 2011

Bicara hati seorang adik


Ellop~ n Assalamualaikum

Suatu hari seorang adik datang untuk membawa pulang ibunya yang di tinggalkan bersama keluarga abangnya kerana menghadiri majlis konvokesyen anaknya yang baru sahaja berjaya menamatkan pengajiannya. Ibunya tinggal bersama abangnya untuk sehari cuma. Sesampainya di rumah abangnya secara tiba2 si adik diserang dengan menggunakan kata2 yang agak kasar. Tidak tahu apakah kesalahan yang telah dilakukan sehingga si abang begitu marah kepadanya. Setelah dimarah si adik yang tidak dapat menahan sabar akhirnya telah memukul si abang dengan meggunakan tongkat ibunya. Sehingga lah berlaku sedikit babak Hindustan di hadapan rumah si abang..


Akhirnya pergaduhan dileraikan dan kedua-duanya balik dengan hati yang sebu.. disinilah pergaduhan sebenar telah berlaku. Perang dingin yang bertahun lamanya sehingga si abang mengabaikan si ibu yang sudah tua dan menhidapi dementia. Kasihan benar si ibu.. sudah lah tua si anak pula berperang, betapa hancurnya hati tua seorang ibu melihat anak2 nya begitu..…

Hari berganti hari, hingga pun hari raya mereka tidak jua bermaafan.. semua hanya kerana keegoan yang terlalu tinggi dalam diri kedua adik beradik ini. Hanya satu ayat dilafazkan oleh si abang yang diingati oleh si adik “dah lame da aku simpan selame nie…” apakah  maksudnya??? apakah silap sebenar si adik???


Si adik telah beberapa kali cuba untuk berbaik dengan si abang namun entah mengapa, hati si abang terlalu keras untuk memaafkan si adik.  Sehingga lah kini si abang hanya datang menjenguk si ibu jika ketiadaan si adik di rumah.  Alangkah haru nya…

Mengapa harus si abang terus menyimpan dendam terhadap si adik???

Mengapa si abang tidak menegur silap adiknya??

Mengapa si abang tidak meluahkan segala yang terpendam dengan cara yang lebih baik???

Bukankah seorang adik seharusnya ditegur sekiranya melakukan kesilapan??

Mungkin bagi seorang kakak atau abang mereka adalah yang lebih matang dan mempunyai kuasa dalam menentukan segalanya.mungkin mereka merasakan bahawa mereka layak untuk memaki hamun adik jika si adik melakukan sebarang kesalahan… namun si adik juga manusia, sering melakukan kesilapan. Punyahati dan perasaan.Apakah salahnya jika ditegur dengan cara yang baik.

Bagi yang diluar sana yang telah memikul tanggungjawab sebagai seorang abang dan kakak yang baik tahniah pada anda. Namun bagi yang menyalah guna kuasa dan pangkat anda sila lah renung dan fikirkan kembali. Kami sebagai adik walau sebesar manapun masih memerlukan bimbingan dan kasih saying anda.. bukan untuk dijadikan tempat melepaskan geram.
Kami juga punya harga diri, jangan lah maruah kami dipijak dengan sesuka hati hanya kerana kami SEORANG ADIK….


Friday, May 13, 2011

kesepian dihati..


Di satu sudut yg sunyi,
ditemani kicauan burung yg keluar mencari rezeki dipagi hari aku termenung seorang diri...
fikiran kosong bersama hati yang merindui orang-orang yg disayangi....
satu persatu wajah yang redup terbayang di ruang mata..
gelak dan tawa, saat suka duka jelas bermain diruang imaginasi...

entah mengapa hatiku menjadi sebak tiba-tiba..
mungkin kerana rindu yang begitu mencengkam sanubari,
air mata gugur di pipi tanpa dapat aku kawal...
oh ayah, oh ibu, sesungguhnya anakmu ini amat merindui mu...

disatu sudut aku menjalani rutin seperti hari-hari yang telah berlalu,
namun di satu sudut hati ku terpendam suatu rasa yang aku sendiri xpasti,
tiada lagi hati yang penuh terisi dengan kasih sayang,
hati yang kegersangan mencari kasih Ilahi,
mencari kasih manusia yang aku sendiri tidak pasti....


Ya Rabbi, sesungguhnya bimbinglah hambaMu ini dalam mencari redhaMu..
bantulah hambaMu ini dalam mencari ketenangan hakiki,
sebelum hambaMu ini pergi menuju alam yang kekal abadi,
hanya padaMu tempat mengadu, 
dan hanya Engkaulah yang Maha Memahami dan Mengetahui segala isi hati...




Tuesday, May 3, 2011

MALAM SERIBU BINTANG****

Assalamualaikum w.b.t,, 
ellop,, sorry la da lame xhupdate blog... 
disebabkan kesedikitan kebizian dalam minggu lepas so xdapek la nak memanje2 kan blog kesayangan nie.. huhu

entry kali nie simple jer,,, just nak view sikit pasal dinner jabatan terapi carakerja@occupational therapy (OT) yg berlangsung pada 30 April 2011.. nape wat lambat sangat??? hohoho~ jawapannyer sebab kami organizer nie terlalu-lalu lah bizi sepanjang sem nie.. jadi tarikh nie je lah yang xbape nak free... 

ok lah,, malas nak celoteh panjang jom kiter tengok gambar~


cermin pn jadi la~

 isma-aku-diya-ct

menayang doorgift yang cute,, hehehe

mane hana???

wif OPPA the king of the night!!

4th year yg akan meninggal kn kami~ (nak keje bkan nak g mane pn...)

cik aifa yang cute, hana bukan tajima and wahida(junior kami)

cermin lagi~

dan lagi~

dati yg kempunan nak jadi queen.. huhu

barisan OT dan bakal OT~

mari makan sampai mabuk~

dinner hall kami~

p/s: to all OT 2nd year,, congrates for the successful, and joyful dinner that nite,, to other years thanks a lot for the support and to all lecturers, we love u all for all your kindness... OT memang MANTOP!!!!

KOPI LUWAK








JAKARTA, KOMPAS.com — Melalui fatwa nomor 4, 20 Juli 2010, Majelis Ulama Indonesia atau MUI menyatakan bahwa kopi luwak, yakni kopi yang diolah dari biji kopi yang diambil dari kotoran hewan luwak (musang), termasuk halal atau boleh dikonsumsi umat Islam. Namun, biji kopi luwak harus melalui pencucian terlebih dahulu sebelum dapat dikatakan halal.

"Statusnya biji kopi luwak adalah mutanajis, artinya suatu benda yang terkena najis. Mutanajis itu jika dibersihkan, dicuci, maka biji kopi itu suci, halal, bisa dikonsumsi," ujar Wakil Sekretaris Komisi Fatwa MUI Aminudin Yakub, Selasa (20/7/2010).

Aminudin mengatakan, fatwa kopi luwak tersebut dikeluarkan MUI untuk menjawab pertanyaan masyarakat mengenai halal atau tidaknya kopi yang diambil dari kotoran hewan tersebut. Menurutnya, MUI telah melakukan kajian dan menemukan bahwa hewan luwak hanya memakan kulit luar buah kopi dan menyisakan kulit tanduk buah kopi. "Dan kalau ditanam, biji kopi itu bisa tumbuh. Dengan demikian, itu bukan najis, melainkan mutanajis," katanya.

Mutanajis berbeda dengan najis. Apa yang dikatakan najis, menurut Aminudin, salah satunya, adalah suatu benda yang dilarang untuk dikonsumsi umat Islam, seperti daging babi. Namun, mutanajis adalah kondisi ketika suatu benda terkena najis yang dapat dikatakan halal jika dibersihkan.


sedap hingga menjilat jari.. ummphh~

Info Tentang Kopi Luwak

Kopi Luwak adalah seduhan kopi menggunakan biji kopi yang diambil dari sisa kotoran luwak/musang kelapa. Biiji kopi ini diyakini memiliki rasa yang berbeda setelah dimakan dan melewati saluran pencernaan luwak. Kemasyhuran kopi ini di kawasan Asia Tenggara telah lama diketahui, namun baru menjadi terkenal luas di peminat kopi gourmet setelah publikasi pada tahun 1980-an. Biji kopi luwak adalah yang termahal di dunia, mencapai USD100 per 450 gram.

Kemasyhuran kopi ini diyakini karena mitos pada masa lalu, ketika perkebunan kopi dibuka besar-besaran pada masa pemerintahan Hindia Belanda sampai dekade 1950-an, di mana saat itu masih banyak terdapat binatang luwak sejenis musang.

biji kopi hasil dari kilang luwak.. hehehe

Luwak, atau lengkapnya musang luwak, senang sekali mencari buah-buahan yang cukup baik dan masak termasuk buah kopi sebagai makanannya. Luwak akan memilih buah kopi yang betul-betul masak sebagai makanannya, dan setelahnya, biji kopi yang dilindungi kulit keras dan tidak tercerna akan keluar bersama kotoran luwak. Biji kopi seperti ini, pada masa lalu sering diburu para petani kopi, karena diyakini berasal dari biji kopi terbaik dan telah difermentasikan secara alami dalam perut luwak. Dan konon, rasa kopi luwak ini memang benar-benar berbeda dan spesial di kalangan para penggemar dan penikmat kopi.

Kopi Luwak yang diberikan oleh Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono kepada PM Australia, Kevin Rudd, pada kunjungannya ke Australia di awal Maret 2010 menjadi perhatian pers Australia karena menurut Jawatan Karantina Australia tidak melalui pemeriksaan terlebih dahulu. Pers menjulukinya dung diplomacy.

p/s: aku memang suke mnum kopi.. tp yg nie.... 

Thursday, April 28, 2011

WGM seohyun n yonghwa ^_^

salam~ ellop.. 
disebabkan aku nie kipas susah mati filem n drama korea hari nie entry aku mengenai one of the best show kat korea... 
sape pernah tengok  WE GOT MARRIED??? sape pernah sila angkat tangan macam saye... hhehe
we got married(WGM) nie sebenarnyer satu reality show yang kahwin artis yang ade dekat korea tu secare olok-olok la... (olok2 tu maksudnyer bukan real..) 
WGM nie da masuk season 2 da,,, n dah habis da pn.. tp fans kat malaysia nie slalu jer antare yg terakhir dapat tahu perkembangan kat korea nie.,. hehehe maklumla  nak kne tggu translation baru dpt tengok... T.T

 sebenarnyer aku nak promote couple favourite aku untuk season 2 nie...
heheheh
couple nie sweet sangat..  mule2 perkembangan kapel nie memang agak lambat,, but at last dyorg jadi tersangat la cweet2.. hehe 
due orang yg telah dikapel kan tu ialah:::
jajang!!!





SEOHYUN & YONGHWA
seohyun nie ialah salah sorang anggota kumpulan SNSD@GIRLS GENERATION
ala yg nyanyi lgu GEE dengan tarian kiut2 2.. huhuu
yonghwa nie plak ketua rock band C.N BLUE...
group nie xterkenal sgt kat malaysia tp kat jepun group nia memang fofular habis la.. sampai kan makcik2 pn tau sape ahli group nie....<-- waaaa~ mulut ternganga masuk lalat.. GULP...T.T 
laki nie gak pernah berlakon cerite UR BEAUTIFUL as the second hero...
bagi korang yg pernah tengok citer nie msti korg suke sgt kat laki nie,,
100% totally different ngan watak dalam citer 2....
kiuptaa~ (n_n)



nie bkn goguma ok!! ^_^

kapel nie diberi gelaran GOGUMA(sweet potato) kapel,,
name nie di bagi sebab seohyun nie suke sangat makan  goguma....
n memang bayak scene yg melibatkan goguma.. 
huhuu


gamba kawen yg cweet~

kapel nie mmg sweet gile la.. huhuu
sape yg mmg minat korean artis 2 aku rase baek korang tengok... hehehe
aku jamin korang akan suker ngan kapel nie...
 n jatuh cinte ngan mamat nie...(mntak maaf encik kesayangan hati T.T)
aku memang da jtuh cinte kali kedua pun... hehehe
tengok tau jangan xtengok... 
k la nak ulang tengok untuk kali ke bape 199~(actually da xtkire da bape kali tgk)
k wassalam~




Friday, April 22, 2011

BOSAN

asslamualaikum~ 

hmmm... ari nie mmg rase tersangat2 terampun busan nyer...

dengan kaki yang wat nie,, ntah nape la sakit tibe2.. 

lagi la duk tmbah busan ak nie... 

sebelum nie ak salu jer dengar orang kate yg duk kat kl nie busan,,

lau dpt cuti jer nak g luar kl n cari ketenangan..

lau dalam tv salu kate "lari dari kesibukan kota"hehehe

skarang nie baru ak phm yang duk kl nie mmg la tersgt la busan..

kdg xpaham nape orang luar sane nak sangat idup kat KL nie... 

penat ko tau x??? cam xde life jer... ='(

somebody help me!!

y???? 
bz ngan manusia yg sentiase keja mase,,,

tmbah lak ngan bunyik kete n segale macam jenis knderaan kat atas jln 2...

harge mknn mahal... TT.TT

n mcm2 lgla bnde yg wat ak busan ngan kote metropolitan nie...

sem nie ak rse cam xsempat nak bernafas,, 

esaimen banyak,,, kelas pn xde la full tp buleh kate pg smpai petang gak la...

dengan posting lg,,, program lg,, 

plak 2 ak kne wat short sem,,,

hmmm.. kdg 2 rase cam nak lari laju2 balik johor jmpe mak ak n main ngan baby kat rumah 2... haish 

mommy i mish u so much.. skali dengan masakn mak.. hehe

busan nyer ... 

hmmm ad lg 2 taun nak trus kn idup kat kl nie.. 

hope blh trus thn dengan ke'bz'an kl yg membusan kn nie...

k la nak smbung study...

assalam.. chiow


Thursday, April 21, 2011

nak tmbah income,,, TT.TT

assalamualaikum~
ellop,, korang semua ade isea xcamne nak tmbah income especially da ujung2 sem nie... 
abis sem nie nak kne wat short sem plak... alahai,,, 
nak mntak duit kat mak abah lg??? owh tidak!! asyik mntak jer,, cian lak kat parents, mmg la kite nie t'jwb diorang tp sem nie da byk sgt mntak... hadoi... korang ade idea xcamne nak tmbah income time2 blaja nie... 
sealin dari jual top up.. hehee..bab2 niage nie ak mmg failed.. mmg xdilahirkan as a bisnes women la gamak nye aku nie.. huhuu


jd kekure xpyh pkai duit... hai la~


lau ade idea tggal2kn la komen yep.. really need ur opinion... T-T
assalam~ chiow

exam datang lagi!!!

assalamualaikum~
ellop!! da lame rasenyer xupdate blog nie.. busy benar ngan exam,, sorry la sesangat yep...
entry kali nie nak citer pasal gaye study tiap2 kali nak exam.. bile datang jer time exam mase la baru aku nak m'gelupur nak study.... mase nie mmg la b'timbun notes yang nak kne bace... silap2 hari bulan boleh roboh meja study notes byk sgt, bersepah 2 xpyh la ckp.. mmg jgn la dtg bilik lau time2 exam nie.. <-- wopsss kantoi plak.. hehe

korang semua mesti ade style blaja sndiri kan..ade orang study kat tempat senyap jer,, ade yg study kat tmn, ade yang xblh study dlm blk,, ade yang kat atas katil(yang nie mmg bukan aku cause aku mmg konfem tido pas seminit duk atas katil <--teruk benor,, anak sape la nie... TT-TT)

 tp pernah x korang terpikir,,  style study korg 2 berkesan or x.. adekah korang betul2 igt pe yang korang bace or just bace tnpe igt n bile masuk dewan exam blank xhengat ape2... heheh mesti pena kn??? ak sndiri penah wat experiment camne nak dptkan care study yg betul seswai ngan diri aku nie... study kat library<-ngatuk, study sepanjang sem<- result mmg besh tp ak xtahan sbb ak xcukup disiplin..TT-TT,, study smbil denga music<- at last aku duk nyanyi saje  xstudy pn.. adess TT_TT..

haa~ bagi sape yg masih duk wat experiment cam aku nie buleh la lau nak try ckt tips yg ade nie.. Insya'Allah care nie berkesan..

  1.  masuk jer sem baru trus g library n pnjam buku... study semua subjek yg korg akan blaja.. yg nie utk org2 rase dy ckup rajin nak g study la.. tp lau yg xbape nak rajin pn blh cube... selamat berjaye la kn..=P
  2. tulis short notes yg korang rse korg blh pham n xbuang sepah2... short notes ni blh la lau nak bace time2 tggu bas ker... tp jgn buang lak kat ctu nt tmbah lak keje pakcik cleaner 2 kang...
  3. untuk yang ambik subjek yang byk kire2 2 da smestinyer kne slalu wat latihan.. haaa~ kire la smpai lebam.. hehe
  4. rest lau korg rase penat,, time korang revise 2 lau korg rase cam da tepu 2 bawak2 la rest jap.. mase nie otak kite da bg sign yang dy da penat nak process per yang korg bace 2... so rest la kejap mkn ker tido ker,, tp jgn lak tido smpai xigt dunie.,. tido dlm 10 minit jer da ckup da..
  5. salah stu keypoint untuk ingat ialah paham ape yang korang bace,, lau xpaham 2 cari la sape2 yang expert n tanyer dy.. jgn lak g layan berborak lak.. nt study kemane paham kemaner lak kang.. ^_^
  6. bile da paham, untuk senang igt mark la ape2 words or imagine sumting yang boleh wat korg igt blk ape yang korg bace 2... maksud kat cnie, cam lukis ker, wat application dengan dunie sebenar ker... jgn berangan sudah..huhu
  7. wat la soalan untuk tengok sejauh mane korg paham n igt per yg korg revise nie.. baru la tau mane yg korg igt n x...wat soalan before study boleh bantu untuk paham dengan details psl sesuatu topic or chapter...
  8. at last berdoalah untuk mintak bantuan dari ALLAH untuk terangkan hati n bantu kite bile dalam dewan exam nt.. ingat! usaha, doa, dan tawakal kunci kejayaan org beriman... ^-^
rase nyer 2 jer kot yang ak dpt bantu stakat nie.. actually ak da nak abis paper da pn... tggal stu jer lg.. tips nie buat korg yang belum exam lg.. especially member2 yang nga struggles nak exam 2<-- termasuk jugak encik bakal engineer kesayangan.. hehe.. <-- sumpah gedix  XD
 k la wat korg yang semue yang tengah mabuk exam 2 good luck yep,, jage diri n kesihatan jgn smpai demam lak time2 exam nie.. hehehe.. k la chiow,, assalam~

Saturday, March 26, 2011

kenangan pertama

salam/hai..
da lme rse xupdate blog nie..
mggu nie ak bz ckt coz ad posting/prtktikal kat Hospital King Queen Bainun kat ipoh.. huhu pes time ak g ipoh kome tau... <-- sian teman kn?? huhu disebabkan au kat negeri perak ak nk tuka mode entry kali nie kepada bahasa perok.. eve nak xla pndai sgt nk cakap perak ak nk gak tuka mode perak.. hentam saja lah labu.. huhu

kome msti ingat pengalaman pertama kome lau wat pape... cntoh nyer pes time masuk tadika ker( ade ker org masuk tadika kali kedua??), jatuh beskal ker, makan tempoyak ker.. huhu kate org pengalaman pertame 2 ler yang paling ssh nk lupe.. ak rase yang nie mmg ak xkn luper...

nie bkn la pengalaman pertame ak keje.. tp nie la pengalaman pertame ak posting yang directly involve  pe yang ak blaja selame due tahun nie,, adess.. mau xgabra.. cam2 expectation kitorg kat terapist kat spital ipoh nu.. punyer la gelabah habis sumer buku orthopedik kami bukok sebab tkut kene soal dek therapist 2.. huhu

pes day pepagi bute ak da bgn nk siap.. kol 5 ak da bgn kome tau.. huhuu mau xnaye.. msuk department tgk muke terapist cam grg n tegas gile jer,, maut la kami cam nie.. skali dah kenal xde la grg mane pn.. ad 2 yang siap bg ak idea nk wat kes study lg.. nmpak sgt la mke ak nie mke kesian bebenor.. huhuu igt kn hari pertama just wat orentasi jabatan jer.. skali kne bwk g round ward da.. mau nyer ak xt'kezut beruk cipanzi.. msuk2 ward jer da nmpak mker doctor2 nga round ward ngan suare dak kecik jerit2 sakit kne dressing.. adess.. kecut perut teman nie haaa..  sabo jer la... 2 xmsuk lg patient post operation yang t'lntar atas katil jer... kdang rase cam nk nanges jer tgk patient2 nie.. tp kne kuatkn hati n ikhlas kn diri untuk bntu deme.. aisyah bulih!!! chayok2!!

second day n strusnyer da ok ckt, tp kami blaja byk sgt bnde yang teman xkn jmpe dlm blk lecture.. kat cnie la kami tgk ngan mate kepale sndiri keloid(parut luke yang timbul) dari skecik2 jari smapi sebesar2 stu bdn... huuu ngeri xngeri telan jer la... ad yang timbul cam kumbang tanduk xkire lg.. huhuu

lau korg ad parut2 luke y degil ssh nk hilang 2 nie ad ckt petue utk kotg..

  1. jgn sesekali garu cause blh sbb kn bacterial infection
  2. urut dengan baby oil supaya jadi lmbut and xnaik sgt.
  3. and at last refer la ker occupational therapy <-- promote occupational therpay jap.. huhu
byk lg yang ak nk citer tp kes study ak nie da panggil2 suh siapkn lak... pengalaman kali nie mmg byk bkak mnda ak.. camne nk treat patient dalam dunie sbenar, ckt pn xcam yang ak sangke sblum nie.. Alhamdulillah sgt sbb dapat peluang camnie.. huhuu 

skarang nie still ad baki 4 hari lg utk ak kutip sebayak mungkin pengalaman and knowledge dari therapist kat sane.. hopefully ak berjaye present case study ngan cemerlang nt.. doakn teman yer kome..  k la.. nt senag2 ak tulis lg.. 

chiow and assalam..

Thursday, March 10, 2011

Astaghfirullahalazim~

Assalamualaikum...
ak rase cam nk maki hamun org n kua kn segale words yang ak xpena sebut...
^&)&$)*%$)^*$)@#&@^)&^)#*$)*^#$%$*^#%)$*^%$#^*$%)#^....
haaaaa... hambek ko... geram ak... ade ker patut hina Nabi Kite (Nabi Muhammad s.a.w).. eheh sejak bile ak jdi kaki mencarut nie... huhuh... Astaghfirullahalazim.tp kn mmg xpatut dy hina Nabi Muhammad tau...Nabi yang Allah bg Mandat besar serta mukjizat agung yang manusia laen xkn dpt....Nabi yang ak snjung n rindu selalu....Ya ALLAH lindungi lah kami para hambaMU dari perkara2 seperti ini...Ampun kan dosa kami n bimbinglah kami kejalan yang benar... Amin...

nak tau nape ak bengang sgt??? td ak bukak la fb ak... then ak nmpak ad satu link dari Mr T(encik afiq) pasal hina agame n Nabi kite.. ak pn bkak la link 2.. skali berderau darah ak bace blog hamba Allah Yang mulia  dy pn nga hangin satu badan ngan mamat ^%*&^%%  yang dok hina nabi kita nie... kat page dy nie mmg btul2 mghina agama kita.. ltak name nabi Muhammad as profile name la... ak mmg xblh nk bace habis coz mate da start berair xthn ngan ayt kuang ajar dyorg nie.... korg tgk sndiri nie...


mmg biadap thp jaki jipang btul... haish... mmg pd yang lain sila la nk copy pe2 yang ptt untuk peringatan yg lain... org yang hina Agame Islam nie t'lalu besar dosanye, pasti akn dpt blsn yang setimpal.. ak rse mmt malaun nie dpt la blsn cash xlame ag... haish... geram bebenor ak la... 

emm.. semoga Allah bg hidayah pd mereka yang buta hati nie... maken hari maken ak tkut lak,, tnde2 kiamat maken byk n jelas sgt... pe la nk jd kn...  T~T
k la da puas melepas geram... ak nk smbg wat keje lain... daaa~


Monday, March 7, 2011

somebody help me!!!!

assalamulaikum,,, xjawab dose...
jawab dapat pahale... ^___________^

pernah x korang rase cam dunie keliling korang nie berpaling tadah dari korang???
member sume cam nak lari bile korang datang,,,
semua keje yang korang wat xmenjadi,,,
rase diri korang useless, hopeless, n segale jnis less2 lg...
life rase cam xde makne..
cam xde orang nk lyn korg....

ntah nape 2 la yang ak rase lately nie...
kadang 2 rase berdose cause salu pk bukan pasal orang sekeliling ak...
hmmm. xtau la nape..
tp perasaan nie ssh sgt nak buang...
bile kat tengah2 orang ramai ak rase cam lost..
xtau nak juin orng sembang camne..
kdg lau ak juin orang sembang ak rse cam slh timing or salah tmpat jer pe yang ak ckp 2...

YA ALLAH... teruk nyer ak rse...
lau zaman skolah dulu member2 ak salu jer tegor silap ak...
tp skarang ak rase ak semakin haus bnde 2...
ak xksh lau nk tego,, ak akn try pk lau bnde 2 mmg slh ak...
ak xjnji,, tp ak akn try berubah untuk kebaikan bersama...
sorry to anyone yang terasa...
ak xt'pk nk slhkn sape2...

so here,, to anyone yang rase kamu teman yang blh saya gntung hope...
silalah tegur silap n slh sy...
jgn kamu tegur dengan muka yang kelat dan sndiran yang xak mengerti...
ak mungkin t'salah tafsir n jd lebih teruk...
life is short, lets make it meaningful together... ^___________^
mungkin ak xseceria yang lain, mungkin ak xsepandai yang lain..
tp ak juga manusia biase,,
xkn pernah biasa hidup tanpa seorang TEMAN...
bimbing lah daku menuju jlnnya....
semoga ALLAH memberkati persahabatan yang pernah ak jalinkan denganmu TEMAN...
terima kasih atas segala nya....

p/s: ops~ sorie la beb ak agak jiwang ckt lately nie...
huhuu

Thursday, March 3, 2011

OKU pun Manusia jugak

ELLOP~ 
pagi2 nie hati den panas lak bile bace pasal entry sorang mamat sengal, pengor, jebeng++.. 
haaa,, kn dah kluar bahase jawe ak.. 
ade ker patot die HINA OKU...
lau ikut kan hati aku nk bakor jer mamat nie..
kite bakor je.. kite bakor!!! huhu
ak tau la dy bengang dengan sorang dak OKU nie,, 
tp xperlu la smpai ko nk libatkan semua OKU kat dlm dunie nie yang xpena wat pape kat ko...
adesss~
OKU pn ad hak hidup atas dunie nie... dyorg xmntak pn nk jadi cam 2..
lau ad pn maybe mat2 rempit yang saje carik pasal..
2 pun da insaf bile da ilang kaki or tangan... 
mereka pn ad hak nk wat ape yang kite wat...
jgnlah pandenga hanyer pada kelemahan mereka...
mereka pn ad kelebihan tau...
example terdekat: orang bute blh bace braille, kanak2 autism puner IQ blh menjangkau lbih dari orang dewasa normal... 
lau ak bg kertas ad tulisan braille kat mamat yang kutuk OKU 2 blm tntu dy blh bace... 
silap2 die yang bute cause nanges xhenti2 baru sedor diri 2 lemah n hine... adesss~

tgk2... cian kat mereka kn???

kite nie bukan always kat atas jer... 
korang mesti pernah dengar peribahasa DUNIE IBARAT RODA...
kita xblh nak bongkak dengan ape yang kite ade... 
kite sndiri xtau pe yang akan jdi pd diri sndiri nanti kn...
so, pade yang dah wat naye or benci kat OKU tu, tolong2 lah berubah... 
xperlu snjung n tunjuk mke simpati melampau korang lau nmpak MEREKA..
just hulur bantuan bile perlu jer.... 
Dapat PAHALE bai... 
so ingat2 lah slau yep.. 
chiow~

nota kaki: peringatan gak untuk diri sndiri... hukhuk

Saturday, February 19, 2011

HANYA MEMANDANG, TAPI XMENDENGAR

assalamualaikum w.b.t.
lately nie rase cam down sesangat... 
cari diri, cari silap sndiri n cari penyelesaian...
mungkin manusia selalu cakap pasal simpati n empati,, 
tp brape rmai yang btul2 tau untuk selami ape yang orang lain rase..
manusia yang Xmerase 2 lebih mudah untuk point pada silap yang kcil@first mistake berbanding menghargai ape yang manusia yang di point 2 dah buat untuk mereka....
bukan nak mntak orang alin junjung diri sndiri,,,
cume satu jer yang ak harap... belajar lah hargai orang ape yang orang lain lakukan untuk kamu2...
bukan sekadar mancari silap orang lain...
sekadar ucapan TERIMA KASIH yang ikhlas dari hati atas pengorbanan orang lain...
cuba pakai kasut/sepatu orang lain yang mungkin ketat n berat dari kasut crocs korang 2...
aku xtuduh or point sesiapa..
cuma ingin meluahkan SESUATU yang terbuku dihati....

hidup lebih indah andai nadai ad yang memahami...

TERIMA KASIH andai membaca,
MAAF andai ad yang terasa hati...
TERIMA KASIH juga pada yang memahami diri..
sekian dari diriku yang kesempitan emosi~








Tuesday, February 8, 2011

OPKIM 15.. terbaek dihatiku

Assalamualaikum...
dah lame da rse tak up date blog..
kali nie nak cite pasal kenangan yang xkan pena mati dalam ingatan..
SORRY coz kali nie nak tulis pnjang sesangat...hehe
minggu lepas aku join program anak angkat kat dungun terengganu..
program nie berjalan selame 6 hari

first day
bertolak kul 8 pg dari kl
mse 2 ujan renyai2 n jalan lmbap..
but Thanx to ALLAH coz kami selamat smpai akhirnye..
mase mjlis penyerahan anak angkat parent angkat ak xdatang plak..
xpasal2 kne lelong pd orang laen..
seb baek la ad org nak ambil.. huhu
malam 2 jalan2 g umah sedara angkat
rase da cam majlis kenalkan menantu pn ade mase 2abis satu bndar dungun ktorg diarak.. ekeke


nie anak buah angkat kami...


2nd day
mengacau family pendidikan wat keje.. 
seronok sgt coz dapat join maen2 ngan dak sekola menengah 
plus kne buli ngan papa najib yang xnk bagi ak makan
ouh!! sungguh kejam

3rd day
sepatutnyer xbertugas pg nie.. 
tp nak jugak kacao dak2 pendidikan wat keje..
sape suh ko buli aku najib, xkire aku nak kacau gak..
mase nie seronok sgt coz dapat belajar camne nak tackle dak2 skola rendah..
pretend jadi fesi even pd hakikatnye da terang2 ak bukan fesi.. huhu
penat gak la nak layan kerenah dorg..
byk gile soalan,"akak yg nie ape??, yang nie nak wat camne"
mmg banyak la..
tp layan jer la, even certain time 2 rase nak ggit dak kcik 2 coz banyak sgt soalan.. huu
dapat present pen cute dari adik Qamarini even aku just akak fesi yang fake ..like3
petang aku bertugas jage futsal..
and this is my 1st time tgok org gaduh lam court..
seram gak tp cam nak gelak bile tgk ref(dak ukm) cam nk sorok bawah meja... ekeke

4th day
pagi2 da kne dera ngan makcik senamrobik..
ade ker patot suh kami2 yang xseksi nie wat gaye sexy ntah ape2..
haish!! mmg xblh trime.. abis sakit2 badan i tau...
petang handle sukan rakyat..
jd MC bidan terjun coz MC sebenar diserang penyakit takut jd MC... adeh T.T
malam aktiviti malam kebudayaan.. 
tgk budak pakaian beragam yang full of ragam..
tp diorang mmg gile cute.. lg2 yang pkai kimono 2..

5th day
hari nie wat klinikal jap jer...
surprisingly aku pasan yang kat area nie ramai makcik2 kne breast cancer..
tbe cam nk wat research nape.. heheh
nga ari blk rumah coz siblings angkat ak masak..
MENU : AYAM MASAK KICAP(masin)+ SAYUR GORENG(manis)
sedap gak la.. gud try to ika, izni n izyan...
niat diorg senanyer nak tolong umi yang semput n xbape sihat ari 2.....SALUTE!!!
petang jalan2 tepi pantai telok GADONG..
abis basah kne pukul OMBAK JAHAT.. huhu
2 la sape suh degil amboh denga kate umi..


di tepi pntai yang indah~ lalala


last day... 
cam bese la..
ari last nie sesi nangis2 bg sume...
ak tengok muke sorang mmg nga mood sedih..
but then aku la yang paling fail tahan air mate... aiyakk!!!
paling xsmpai ati tgk muke umi...
ayat umi yang aku xkan lupe smpai bile2
KASIH UMI SAMPAI KE SYURGA..
perghh!! mase nie mmg dah bah la air mate aku...
segan aku ngan dak2 ukm laen... hehe
selamat sampai kolej pukul 2 pg...


last word...
to anak2 umi yang buas IZYAN, IZNI & IKA
korang mmg besh,, 
thanx wat aku hepy,, aku syg korg cam aku syg umi n family..
korang memang sempoi n mmg patut umi sedih kite blk..
coz KITE MEMANG HAVOC..
lalalalalaa~

umi, abah, k.long, fifi + aisya umaira

to UMI,ABAH n family
kenangan yang umi n abah bagi akan kami igt sampai bile2..
terima kasih coz terima kami seperti anak2 umi yang lain..
kami dapat rase keikhlasan umi mase layan kami yang buas nie..
maaf andai ada salah silap serta halalkan segale kepok lekor n semua yang da msuk perut kami yang kuat makan nie...
semoga ikatan yang terjalin KEKAL SELAMAMNYA...







Tuesday, January 25, 2011







Monday, January 24, 2011

athropa BELLA cantik...

allop!!
bace tjuk entry nie msti korg bajet ak nk puji someone kn???
oppss!!nt dulu,, xde mknenyer ak nk puji orang.. huhu

ari nie ak jmpe stu article pasal lukisan y pelukis dy bg name BELLA DONNA..
lukisan nie pasal pompuan cntik yg ad mte besor mke lawa sume la...
cntik la kot...


cik bella donna sakit leher.. keh3


then suddenly ak teringat per y lect pharmaco aku pena cakap pasal BELLA DONNA nie..
actually bkn bella donna yang dy ckp,,
dy ckp pasal stu jenis tumbuhan herba yang name dy ATHROPA BELLA DONNA..
Athropa 2 diambil dati Name salah stu Greek Myth atau name lain bagi salah satu dri dewa dyorg la..
(y Islam tolong la jgn percaye bnde2 nie ok, i mean tang dewa 2 la) then BELLA DONNA 2 lak berasal dari perkataan Itali yang bwak mksud pompuan cntik...


tadaa!! nie la Athropa Bella Donna


tumbuhan nie penah dijadikan bahan pelali@ anaesthetics for surgery since mase zaman pertengahan dlu..
bnde nie pena digunakn oleh org2 Itali especially pompuan untuk nmpak cantik..
bnde nie blh wat mate jdi besar,,
tp mlgnyer dy mnyebabkn pengelihatan xbape clear n ad la byk lg kesan smpingan..
and the worse buah tumbuhan nie yg look like berry n have sweet taste boleh sebabkan KEMATIAN!!!
xke dahsat 2.. da sah2 bnde2 bahaye yg pi pkai coz nk cntik jer apsal??? isk3

so like what my lecturer said, wat pe la nk mte besor tp batu gedabak besor tengah jalan pn xnmpak..
silap2 boleh mti kne langgar nga kete...(eh mase 2 ade kete ker?? ntah ak pn xsure)
cam la skrg nie gak org wat macam2 nk cntik tp hakikatnyer kite xpun...

so bersyukur lah ngan ape y kite ad.. xpyh la nk ubah sane sini lg..
EVERYONE have their own beauty.. ckup la 2 ape y ad..
lau xcaye cube tengok cermin n ckap korg cntik.. msti dan2 mse 2 gak korg nmpak cntik.. hehe...
k la da puas ngarut nk wat bnde laen lak..
chiow~

Saturday, January 22, 2011

alahai report...

da smiggu ak duk ngadap bnde nie..
esaimen mlmbak pn ak wat xheran jep...
nie sume pasal tggu nk kumpul org laen nyer report..
aktiviti da lame abes.. ak lak xabis2 keje nyer..
nie la naseb sU cam ak nie..
alahai~

 cam2 ak faced nk wat bnde nie:

  • 1st skali su subprogram y xtau per keje dyorg n suh pengrah lak wat laporan..
  • tenet y lmbap cam siput sedot(seroot2) tmbah lmbtkn coz xblh anto email..
  • format sbeno ak xtau,, coz jap org kate y nie then y nie then y 2 lak.. at last ak tnye jer su jaksa.. hah kn senang.. 
  • kelas y mlmbak xkasi ak wat report..(cm x jer)
  • demam y kaco ak nyer mud nk mentaep.. keh2
  • n last skali msti la ak y xbape rajin nk tgk bnde nie..  coz lg ak tgk lg srabut...=P


hah.. amek ko... sape suh tgguh keje..XD

pe pn ak kne gak siapkn ari nie, coz eaimen ak da tahap msuk lam mpi mntak ak wat dy.. huhuu

k la report da pggl suh ak smbg lyn dy uh..
haa jap2 ak wat nie..(ish xblh tgk ak sng ckt) huk2
 k la chiow~

Friday, January 21, 2011

DeMam~ dy mai dah!!

salam/hai,,
sbb kn sbijik btol air mbe yg t'tggal kat jabatan ak dilande demam.. mak ngaih xblh blah kn??
senanyer ak da 3 ari rse xsedap bdn tp mle2 just rse cam gtal2 tekak jer+ ngan kahak y ketul2 t'sgkut kat respiratory tract ak nie.. (uhuk konfem xlalu mkn lau korg bygkn bnde alah 2) keh2.. tp ak mls nk lyn rse ngade2 bdn ak nie,, yela kate org lau skt skt2 nie jgn lyn sgt, nt mken sket lak an...

nk jd kn citer smlm ak g la mndi kat sg congkak ngan kosmate ak(da rse xsdp bdn pn degil nk g mndi).. thanx la pd fadzlina best n family yg t,sgt la baek ati nk bwk ktorg g smpai pntu msuk sg congkak n jd tour guide xb'bayo ktorg... smpai sane jep ktorg yg cam org xpena jmpe air pn trus la terjun n mndi smpai xhengat seluruh dunie.. nguhuhu air dy mmg besh,, sejuk mmg xhengat la,, ntah da bape byk ak telan air pn ak xsure,, ad la dkt 1 tangki  kolej gaknye.. huhu

pas da 2 jam mndi ktorg pn da naek ketaq cam mesin tebu kat tepi jln y da jrg2 jmpe 2,, rse ati mmg cam nk naek tp ttp nk gak duk lam air 2... nga sonok2 men air tbe2 nani duk jerit2..
"agrh!! lintah2"
ak pn tgk ad lntah bapak besor cam jari ak, bkn jari manis ker little finger tau JARI HANTU tau!!
mak ngaih ak pn berenang(ceh cam la reti kn) naek g darat.. y xblh belah org blh tgk je+ mmat2 kat ctu pn tkut cam nmpak antu.. bkn nk tolong..
last2 nani yang branie gile ak tabik spring(toing!!!) cabut snirik bnde 2...
lau ak y kne ntah satu sg 2 ak lari mntak org laen cabut.. nmpak sgt penakut T.T..

sbbkn mndi xhengat dunie ari nie ak g kls cam da de daye tp sbbkn prof y grg smpai dtg lambat pn kne tulis surat ak g gak gagahkn diri(cam hercules lak huhu).. ptg 2 mse nk blk mbe ak sorg nie suh la pgg btol air cumel 2+ ngan btol kepek yg xbape nk comel... mse 2 ak rse cam da ok ckt la coz da mkn ubat.. ak naek bas ngan mke hepy gile tmbah lak ad cite ngagkung lam bas uh.. ak pn gelak sakan  mmg xhengat pe dah,, da dkt dmpai kolej ak baru t'rse cam kurg sumthing pd ak.. Ya ampun mse 2 baru igt ak da t'tggl btol comel mbe ak.. hah hamek ko.. gelak sgt... amik ko amik!! dush2!!! so t'pkse la ak pth blk g BYS(bgunan Yayasan selangor) y mmg jao n ssh nk dpt bas... lg hamek ko!!

blk2 smpai bilik jer ak rse da laen,, bdn mken panas sesgt... abis solat jer ak t'lepek atas sejadah... tbe2 t'igt mak ak... besh giler lau dpt duk umah mak jage abah lak msk kn sup@ bbur spesel tuk ak.. even xde slere tp kompom abes gak.. huhuu
emm mse2 camnie la nk wndu mak ngan abah gile2... tem mndi sg xde lak kn... hah hamek ko spuloh kilo!!
call mak konon nk ngadu, xpasal2 dpt ceramah free.. tajuk: camne nk kurgkn demem.. huhuu
neway ak tau mak syg ak thats y dy bg ceramah xpayah bayo.. keh2...

ubat da telan, mse nk tdo ngan lena cam sleeping beauty... =P
chiow~ wasalam....

Wednesday, January 19, 2011

char kue tiaw n artis

salam semua,,
smalam ak kua g mkn kat satu kdai char kuew tiaw kat ttwangsa nie. kedai 2 mmg besh mkn la pe pn sure nk lg.. 1st time g situ  dlu coz rse cam tringin nk pekena char kue tiaw dy.. malu nk ckp coz ak xpena rase char kue tiaw...hukhuk T.T  bkn ape coz kat johor 2 byk sgt mknn smpai ak xpena t'hingin nk mkn bnde alah nie.. huhu

tbe2 kat KL nie org sbuk duk sbut psl char kue tiaw, lg plak rum8 mse 1st year dlu org penang da... salu duk ckp psl char kue tiaw bertambah la t'hingin ak... nk jdikn crita ak pn p la try pekena bnda alah 2..(dan2 lak ckp utara),, perghh mmg tebaek beb... since dari ari 2 lau ak g sane mmg la mkn bnde alah 2 jep kn... mmg da xnmpak laen da..(bute sbb char kue tiaw)..+_+


stu ari nie ak g la lg.. tgh2 ak duk smbg ngan mbe ak nmpak la plak ezany plakon 2.. xde la ensem ner pn.. bese jer.. esok nyer ak g lg(da mabuk cha kue tiaw) ak nmpak hencik ezany lg.. blh lak dy pkai cam nk g tdo,, sluar pndek da sah2 cam sua tido+ singlet@pagoda+ stokin+ slipar.. mmg la gaye cam nk tido.. kebetulan ak lalu dpn istana budaya nmpak poster dy as slh sorg plakon Tun Mahathir II.. hmm ptt la.. agknye baru bgn tdo pas practice kot.. xsmpat blk.. lapo2 trus g bungkus char kue tiaw(pnjg lak ak nk taep name bnde alah nie) huhu wateva pn kipidup encik ezany.. bkn sng nk jd Dr M tau... salute sama hincik~

hencik ezany bkn ngan bju tido.. ngee~

pah 2,, ak nmpak lak hans isaac,, bkn sir isaac newton ok!!  dy nie mmg ensem bergaye kacak tmpan la kn.. tp da mke ensem+market tinggi msti la rmai awek ske kn.. ak tgk akk kdai nie da cam nk ggur rahang tgk mamat nie.. huhuu seb baek encik boyfie ak ad kat sblh lau x mau jep ak mntak b'gmbo ngan dy.. ngeh2

tp wateva pn kat malysia nie org mnt artis xde la cam kat korea 2.. even ensem thap dewa pn blm tntu org kejo.. lau kat sane xd mknenyer nk idup ngan privasi cam kat malaysia nie... huhu mau nyer kne hurung cam t**k,, kehkeh..

k la da pnt ngarut nk smbg wat report ak y mlmbak nie...
chiaw.. wasalam

Tuesday, January 18, 2011

saye bdak baru blajo

salam/hai..
this is my 1st entry.... baru jep nk juin atas godaan mbe2.. 
mle2 mls gak nk blog2 nie tp lme2 cam besh lak bile salu bace blog org..
plus ak salu rse nk ngamuk ngan bnde2 yang jd l8ly nie.. so da ad blog nie blh la nk memekik+melolong kat cnie.. kihkih
to my master blog@cik idati malek sile la bg tnjuk ajo yep..
jgn ko blasah ak coz lmbat pick up suda.. ngee...
y laen pn same gak.. hait!! tolong2 la ajo yep.. huuu
okayh daa~
There was an error in this gadget